Hozzávalók:
1 kg lisztes (ó)burgonya
só
30 g vaj/margarin
300-350 g liszt
a nyújtáshoz liszt
*
Elkészítés:
Az alap a krumplis tészta, amiből gombócot, nudlit szoktunk készíteni.
A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk – a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A tésztából a képeken látható módon hengereket formázunk, majd feldaraboljuk, és kis cipókat készítünk, amiket kör alakúra kinyújtunk.
Ezt az ételt a nagyim a sparhelt platniján sütötte, és olvasztott zsírral kente meg, majd sózta.
A sparheltet jobb híján kiváltottam gáztűzhelyen, palacsintasütőben történő sütéssel.
Nem az igazi, de a gyermekeim így is imádják!
Sütés után megkenem olajjal, és sózom.