Hozzávalók:
30 dkg darált marhahús (lehet bármienből)
2 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál étolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsom püré (én 2 dl házi paradicsomlevet használok)
2 evőkanál liszt
2 dl vörösbor
3 hámozott paradicsom
2 db babérlevél
1 kávéskanál oregáno
só,bors ízlés szerint
Gombás raguhoz:
6 db sampion gomba
1 fej hagyma
só,provance fűszerkeverék
olaj
Sajtmártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
0,5 l tej (kb.)
2 db tömlőssajt
csipet őrölt szerecsendió
só
Továbbá:
40 dkg gyúrttészta(lebbencs,házi) vagy lasagne tészta
1 csomag lapkasajt (8 darabos)
vaj az edény kikenéséhez
retek,zöldhagyma,pirosarany a díszítéshez
A fűszerek Toldi Fűszer termékek
*
Elkészítés:
A kétféle olajon a felaprított hagymát és fokhagymát megdinsztelem.
Ráteszem a darálthúst,picit megpiritom.
Hozzákeverem a paradicsompürét(vagy a paradicsomlé felét),megszórom a lisztel és picit kevergetve főzöm(1 percig).
Ezután felöntöm a vörösborral(beleöntöm a maradék paradicsomlevet),mehet bele a felaprított hámozott paradicsom,a babér,oregánó,só,és a bors.
Ebből főzzünk egy sűrü mártást.
Ha túl sűrűnek találjuk,borral higíthatjuk(de ne legyen híg!).
Közben elkészítjük a gombát.
Kevés olajon a hagymát megüvegesítem,mehet rá a felkockázott gomba.
Sózom,provance fűszerrel ízesítem és készre párolom .
A sajtréteghez egy besamellt készítek.
A vajat megolvasztom,ráteszem a lisztet és kifehéredésig,kavargatva sütöm
Ekkor lehúzom a tűzről és habverővel apránként hozzákeverem a tej felét,hogy ne legyen csomós.
A tűzre visszatéve a maradék tejet is hozzákeverem és pár percig főzöm.
Ezután mehet bele a két tömlőssajt,a só és a csipet szerecsendió.
Vigyázzunk a szerecsendióval,mert ha sokat teszünk bele,megkeseríti.
Aki szereti,reszelhet még bele füstöltsajtot is.
Ezt is főzöm kevergetve pár percig.
A tésztát félig megfőzzük(3-4 percig),leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel.
Ezután jön a rétegezés.
Egy 33×20-as méretü tepsüt kivajazok,az alját berakom tésztával.
(a húsragut és a sajtosat 2 felé osztjuk majd)
Egy réteg húsragu,rá tészta,most sajtréteg,tészta,most az egész gombaragu,tészta,húsragu,tészta sajtréteg,tészta.
Végül a tetejét betakarjuk a lapsajtokkal és mehet a sütőbe.
Addig sütöm,míg a tetején a sajt picit megpirul.
Ha kihült,(én ezt másnap a hűtőböl kivéve csináltam)kivágok belőle egy zsurtorta alakú darabot és retek csillagokkal,zöldhagymával,pirosarannyal díszítettem.
Tudom,elég pepecsesnek tűnik,de ha jól megszervezzük,gyorsan elkészül.Utána pedig az íze és az elismerés mindent megér!
Jó étvágyat hozzá!