Lasagne házi tésztával *

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Lasagne házi tésztával *

Recept leírás:

Hozzávalók:

A tésztához:
2 db tojás, 10 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, csípet só
A húsos raguhoz:
1 közepes db vöröshagyma ,3 gerezd fokhagyma, 1 közepes db sárgarépa, 1 közepes db fehérrépa, 0.5 kg darált sertéshús (vagy vegyesen sertés/marha) ,1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál oregánó, 6 közepes db csiperkegomba ,1 nagy db paradicsom ,40 dkg sűrített paradicsom ,só ízlés szerint ,bors ízlés szerint .
A besamelhez:
5 dkg vaj,5 dl hideg tej ,5 dkg finomliszt, só ízlés szerint,fehér bors ízlés szerint, 1 késhegynyi szerecsendió.
Rétegezéshez:
25 dkg trappista sajt (reszelve)

*

Elkészítés:

A tésztát akár napokkal előtte is el lehet készíteni, de aznap is tökéletes. Tehát először is a tésztát összegyúrjuk, 10 percet letakarva pihentetjük, majd papír vékonyságúra nyújtjuk. (Nekem még nincs tészta nyújtóm, így maradt a sodrófa.) Olyan vékonyra nyújtsuk, hogyha az újságot alá rakjuk, szinte látszódjanak a betűk. Majd 10×15 cm kockákra vágjuk. De igazából teljesen mindegy, mert úgysem fog látszódni. Illetve a tésztáknak az edényben nem kell összeérnie, mert úgy is megdagad, az sem baj, ha egyes sorokban 2-3 cm helyre nem is jut tészta, hiszen úgy is réteges! Egy tiszta abroszon vagy konyharuhán hagyjuk szikkadni. Addig elkészítjük a ragut.Megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát, vöröshagymát, répákat és a gombát.Egy fazékban olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, felkockázott répákat, és egy felesnyi pohárka vízzel felöntjük. Megvárjuk míg a lé elpárolog, és az egészet lepirítjuk. Akkor kész, ha már a sárgarépától jó sárga az olajunk.Ekkor hozzáadjuk a darált húst, feldarabolt gombát és a felkockázott paradicsomot. Most fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oreganóval. Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és az egészet készre főzzük. Ha szükséges, még ízesítjük. Félrerakjuk.Elkészítjük a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra,majd öntsük hozzá az 5 dl hideg tejet a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára. Addig főzzük, amíg nem pukkadozik (mint pudingfőzésnél). Végül sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Félretesszük.Tipp:Reszelhetünk bele sajtot,ízletesebb lesz a mártásunk.Állítsuk össze a lasagnét. Ehhez én egy 5 cm magas peremű, 34×23 cm nagyságú (füle nincs benne) jénait kivajaztam és egy bő merőkanál besamelt „szétkenünk“, erre tesszük a tésztalapokat (a tésztát SOSE főzzük meg előre), majd egy jókora merőkanál ragu, és erre jön a sajt harmada. Aztán egy újabb tésztasor, besamel, ragu és sajt. Utolsó réteg tészta, maradék besamel, ragu, sajt. Megrázogatjuk, hogy mindenhova lecsurogjon a szaft.Majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, egy késsel megszurkáljuk, ha puha, kész is.Kitesszük a konyhapultra, várunk vele kb. 20 percet, és szépen szeletelhető!
Sütési hőfok: 180°C
Jó Étvágyat Kívánok!

Lasagne házi tésztával *

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Lasagne házi tésztával *

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!