Lapkalácsom

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Könnyű

Lapkalácsom

Lapkalácsom

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

·         60 dkg liszt
·         0,5 l tej
·         3 db tojás sárgája
·         20 dkg olvasztott margarin (10-13 dkg kókuszzsír)
·         1 zacskó porélesztő (7 gr)
·         pici só
·         2 tk cukor(Xilit)
Töltelék
·         7 dkg darált dió vagy mandula
·         3 ek cukor (Xilit)
Tetejére
·         olvasztott margarin (kókuszzsír)
Sütőedény
·         papírral bélelt kapcsos 26 -28 cm –s tortaforma

*

Elkészítés:

Az összes anyagot a dagasztóba teszem a felsorolás szerint: (tej – élesztő – cukor a tojás sárgával elkeverve – liszt – só. Elindítom a 20 perces dagasztást, és amikor a tészta egybe áll akkor csorgatom bele az olvasztott margarint és dagasztom addig, amíg egy kellemes tésztát nem kapok.
Kelesztő tálba teszem, itt duplájára kelesztem, majd deszkára (szilikon lapot nem kell lisztezni a deszkát nem tudom, hogy kell-e )borítom. 12 db 10 dkg – s gombócot készítek majd ezeket pita tészta nagyságúra (15 cm átmérőjű) nyújtom. Körben, fél fedéssel teszem a tésztát a formába, a fedések alatt megszórom cukros dióval. A tetejét megkenem tojás sárgájával és meglocsolom olvasztott margarinnal. Ha marad, akkor a tetejére szórom a maradék diós cukrot. 30 percig kelesztem, azaz addig, amíg a sütő felmelegszik 200C °-a. Így sütöm 30-40 percet vagy addig, amíg szépen átsül.
Az a jó ebben a kalácsban, hogy nem vágni kell hanem laponként leszedni.
MAX blogján láttam ezt a formázási lehetőséget.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Lapkalácsom