Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 kocka élesztő
kevéske cukor
2 csapott teáskanál só
kb. 2-3 dl tej az élesztő felfuttatásához
langyos víz (1,5- 2 dl)
1 evőkanál olaj
olaj a sütéshez
*
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral és a meglangyosított tejjel felfuttatjuk, majd hozzágyúrjuk a lisztet, a sót és annyi langyos vizet, hogy lágyabb tésztát kapjunk, mint amikor mondjuk kalácsot sütünk. 1 evőkanál olajjal összedolgozzuk a tésztát, megszórunk liszttel egy edényt, és beletesszük a lángos tésztát. 1 órán át kelesztjük (gyorskelesztőben rövidebb), majd kinyújtjuk kb. félujjnyi vastagra, és téglalap alakra vagdossuk. Könnyebb vágni, ha előtte kicsit meglisztezzük a kést. A deszkán hagyjuk még kelni további 15 percet, letakarva konyharuhával. Majd forró (de nem túl forró) olajban először fedő alatt sütjük pirosra az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat. Alaposan lecsöpögtetjük, papírtörölközőre szedjük, és forrón tálaljuk. Ízlés szerint fokhagymával, sajttal, tejföllel ízesítjük.