Hozzávalók:
Hozzávalók 24 töltött barackhoz:
A tésztához:
30 dkg cukor
20 dkg zsír
2 tojássárgája
70 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2-2,5 dl tej
1 kk. só
A töltelékhez:
a kisült tészta belseje
10 dkg darált dió
4 dkg porcukor
1 dkg sötét kakaópor
fél dl kávé
1 ek. baracklekvár
ízlés szerint rum (vagy aroma)
A díszítéshez:
1 tubus/kis üveg vérnarancsaroma
1 tojásfehérje
kristálycukor a forgatáshoz
marcipánlevél
*
Elkészítés:
A tésztához a cukrot, a zsírt, a tojássárgákat és 3 evőkanál lisztet egy tálban elkeverjük, és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral és a sóval, majd a zsíros részhez adva 2 dl tejjel tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, hozzáadjuk a többi tejet is. Képlékeny, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk, amiből dió nagyságú golyókat formálunk.
A golyókat sütőpapírral fedett vagy zsírozoztt-lisztezett tepsibe helyezzük, egymástól olyan távolságra, hogy ne tudjanak összesülni. 170 fokos sütőben egészen világosbarnára sütjük őket. Akkor jó, ha a sütőpapírról megemelve a talpának van egy kis színe (kb. 15-18 perc).
Még melegen, egy kiskanál segítségével óvatosan kikaparjuk a még puha tészta közepét. Az így kapott morzsát is felhasználjuk a töltelékhez.
A töltelék elkészítéséhez az összes hozzávalót képlékeny masszává gyúrjuk. Az így kapott masszával összeragasztunk két fél barackot, A vérnarancsaromát egy kis tálkába borítjuk, és foltokban megkenjük vele a barackok felületét. Utána tojásfehérjével is megkenjük, és gyorsan kristálycukorba forgatjuk.
A barack leveleként marcipánlevelet készítünk.
Igazi lagzis süti!