Kürtöskalács – mini

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zia

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

3

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Könnyű

Kürtöskalács – mini

Recept leírás:

Hozzávalók:

35 dkg simaliszt
2 evőkanál cukor
1/2 csomag porélesztő
pici só
1 tojás
2 dl tej
2 dkg olvasztott vaj
Tésztára:
3 dkg olvasztott vaj
kristálycukor

*

Elkészítés:

Kalácssütő hiányában, sablont készítünk: négy darab, kb. 10 cm hosszú, 4,5 cm átmérőjű gurigát bevonunk – kívül-belül – alumínium fóliával, 2-3 rétegben.
A lisztet, sót, cukrot, élesztőt, tojást és a langyos tejet egy tálban, sima tésztává dagasztjuk. Hozzátesszük az olvasztott vajat, amit szintén beledolgozunk. Letakarva, duplájára kelesztjük (40-60 perc).
Lisztezett deszkára/munkalapra borítjuk, 5 mm vastagra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral. Egy lapra kristálycukrot terítünk.
Az előkészített gurigákat olvasztott vajjal megkenjük, és a csíkokat rátekerjük – résnyi helyet hagyva közöttük. A munkalapon kicsit áthengergetjük, megkenjük olvasztott vajjal, és a kristálycukorban megforgatjuk. Tepsibe tesszük, nem szorosan.
A sütőbe toljuk a tepsit, 2 percenként a gurigákon kicsit fordítunk. Kb. 30 perc alatt elkészül a kalácsunk. Kivesszük és felállítjuk, pár perc múlva villával letoljuk a gurigákról a tésztát.
Megjegyzés: Grill fokozatos sütőben szép karamelles cukor rétegünk lesz. – Normál sütőnél (ez látható itt a képeknél) nem lesz teljesen sötét réteg, de így is nagyon finom.
Ha 4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és kéztörlő gurigát használunk, akkor ebből az adagból 3 db kb. 18-20 cm-es kalácsunk lesz.
(Tészta saját, készítési technika Limara http://erdely.ma/receptek.php .)

Kürtöskalács – mini

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Kürtöskalács – mini

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!