Kürtöskalács ahogy a Nagyi készítette

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Nehéz
Kürtöskalács  ahogy a  Nagyi készítette

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

·         1 kg liszt
·         1 egész tojás
·         3 tojássárgája
·         5 kanál porcukor
·         10 dkg vaj
·         3 dkg élesztő
·         8 dl tej
·         fél citrom leve
·         2 vaníliás cukor
·
·         A beszóráshoz és a kenéshez:
·         15 dkg cukor
·         15 dkg vaj
·         10 dkg apróra vágott dió

*

Elkészítés:

A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen.
Mivel én Tupperware  gyors kelesztőben készítettem  így 25 perc alatt megkelt a tésztám.
A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük.
A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük.
Kürtöskalács sütő hiányában én ismerősöktől  ötletesen ellesve a sörös dobozok melyek erre alkalmasak, befóliáztam és jól be olajoztam hogy a tészta ne ragadjon rá .
A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára azaz a formára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.
Ebből  8db  kürtöskalács lett .
Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, mintha sodrófával nyújtanánk valamit.
Így a rétegek tökéletesen fedik majd egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz!
Mielőtt cukros dióba forgatjuk,
-vagy fahéjas cukorba- kenjük meg olvasztott vajjal – szebb lesz a színe, és a cukor is jobban tapad!
Tepsibe állítva  behelyezem  és 200 c fokon  20-25  percig sütöm
Ha megsült  egy picit hagyjuk és utána szépen kijön a forma belőle  .
Majd ezután  takarjuk le ne száradjon ki.
Nagyi szerint :
A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető.
A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva.
Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk vagy pedig erre a célra készített vaslábakat.
Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.
Régen  a mama ezt profi módon  csinálta .
Én készítettem ,vaníliást ,diósat  és fahéjast  is .