Hozzávalók:
Mivel nekem nincs kürtőskalács formám,így papírtörlő gurigából készítettem,amit kettévágtam és alufóliával körbetekertem, majd olíva olajjal átkentem,így biztos könnyen lecsusszan róla a megsült tészta.
Hozzávalók:
75dkg.liszt,lehet sima, teljes kiőrlésű búza,tönköly fehér,világos rozsliszt ,akár keverve is /én így tettem/
3dkg.élesztő,2,1/2dl tejjel pici cukorral felfuttatva,
10dkg olvasztott vaj,
4ek cukor,vagy édesítő,vagy ki mit használ,
2 tojás,
1 citrom reszelt héja/én bolti szárítottat tettem bele/
1ek.vanília aroma,
egy jó csipet só,
és még:
darált dió,cukor,nád,xilit eritritol,stb.Ebben lesz meghempergetve a tészta.
*
Elkészítés:
Tésztát gyúrunk a hozzávalókból a felfuttatott élesztővel együtt.
Ha megkelt, annyi részre osztjuk ahány kalácsot szeretnénk sütni / nekem 16 formám volt így ennyi részre osztottam és elégnek is bizonyult / Egy kicsit csaltam is mert nem volt kedvem most nyújtogatni csíkozgatni, hanem egyszerűen a tésztanyújtóval megfelelő vastagságúra nyújtottam és felcsíkozás után csak feltekertem az előkészített papírokra.
Aki kézzel nyújtja, annak is ajánlom, hogy ossza egyenlő részre és egy-egy részt bármilyen alakra el lehet nyújtani, csíkokra vágni és egymás után feltekerni.
Ha kész az egész, akkor olíva olajjal, vagy olvasztott vajjal vékonyan lekenjük a kalácstésztát és a darált cukrozott dióba hempergetve sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk és a sütő közepére helyezve 175 fokon addig sütjük míg szép piros nem lesz.
Jó étvágyat !
<3 Forrás: No Salty.
hu