Hozzávalók:
1 kg liszt (vegyesen: rétes és finom),
2dl tej,
1 mokkáskanál cukor,
3 dkg élesztő,
1 tojás+1 a tészta lekenéséhez,
3 közepes ó krumpli ,
5dkg margarin vagy vaj,
2 bő evőkanál zsír,
só ízlésnek megfelelően,
krumpli főzőlék.
Szezámmag a tésztára (de nélküle is elkészíthető)
*
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, kevés zsiradékkal összetörjük, és kihűtjük.
A kissé cukros 1 dl tejben az élesztőt megfuttatjuk.
A liszttel elmorzsoljuk a margarint és a zsírt.
Ha kihűlt a krumpli az alapanyagokat összegyúrjuk annyi krumplilé+ 1dl tej keverékével, amennyit a liszt felvesz.
Kelesztő tálban lefedve bő 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk.
kb 1, 5-2cm vastagra kinyújtjuk, bevágjuk a tetejét és tetszőleges nagyságú szaggatóval kiszúrjuk.
Tepsibe sütőpapírra sorakoztatjuk, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal.
20 percet még kelesztjük, majd 180C-on megsütjük.