Hozzávalók:
1 kg lisztes óburgonya
300-350 g liszt
só
30 g margarin
a nyújtáshoz liszt
olaj a sütéshez
*
Elkészítés:
Az alap a krumplis tészta, amiből gombócot, nudlit szoktunk készíteni.
A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 30 g vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk – a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A tésztát 1/2 cm vastag lapra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A pogácsákat forró olajban mindkét oldalukon szép pirosra sütjük (4-5 perc).