Krumplis-magvas kenyerem

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

marika3

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Haladó

Krumplis-magvas kenyerem

Recept leírás:

Hozzávalók:

kb 80 dkg Bl 65-ös fehér liszt
kb 20 dkg rétesliszt
kb 80 gr friss élesztő
kb 6 dcl langyos víz
fél dcl olaj
15 dkg margarin (Lidl-os)

1 kanál cukor
1 db burgonya megfőzve és áttörve
napraforgó mag
tök mag

*

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk fél liter langyos vízbe, amiben előzőleg elkevertük a cukrot, s 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A liszteket, a sót, az áttört burgonyát egy nagyobb edénybe rakjuk, hozáadjuk az álesztős keveréket, majd tetszés szerinti mennyiségben a magvakat. Jól összedolgozzuk. a végén hozzágyűrjuk az olajat és a szobahőmérsékletú margarint is. Én adtam még hozzá kb. 1 dcl vizet is, így lett pont jó a tészta. Egy órát kelesztjük, s az edényt egy tiszta, száraz konyharuhával lefedjük. Félidőben átgyúrjuk, hogy kinyomkodjuk a levegőt a tésztából, majd a kelesztési idő elteltével  bekapcsoljuk a sütőt (180 fokra), közben kiolajozzuk a tepsit.  a sütő alsó tepsijébe beteszünk egy vízzel telített kisebb edényt, hogy gőzben sülhessen a kenyér ! A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettőbe osztjuk, téglalapot nyújtunk belőle, ahosszabb oldalát behajtjuk a téglalap feléig, majd ugyanígy a másik oldalt is, végül a rövidebb oldalait is felhajtjuk, vigyázva, hogy ne lógjon ki. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A hajtogatott felükkel lefelé belehelyezzük a kiolajozott tepsibe, meglocsoljuk, vagy vizes kenőecsettel megkenjük, s a tetejére is szórunk egy kevés magot. Éles késsel bevagdossuk, s addig hagyjuk még kicsit kelni, amíg a vágások kinyílnak! Behelyezzük a sütőbe és szép pirosra sütjük! Kb. egy óra elteltével kivéve a sütőből még forrón ismét bekenjük vizes ecsettel, kiborítjuk, rácsra téve, száraz konyharubá göngyölve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!

Krumplis-magvas kenyerem

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Krumplis-magvas kenyerem

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!