Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 egész tojás
2 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
1 dl tej
4 dl aludttej vagy fehér joghurt
20 dkg krumpli
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál étolaj
csipet só
Ízesítés:
Baracklekvár, porcukor
*
Elkészítés:
A meghámozott krumplit megfőzzük, leszűrjük és átpasszírozzuk.
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Az összes hozzávalóból lágy tésztát gyúrunk és kb 1 órát kelesztjük.
Kelesztés után 1, 5 – 2 cm vastagra sodorjuk és pogácsa szaggatóval szaggatjuk és még így is 15 percig hagyjuk pihenni.
Az olajat felforrósítjuk és sütjük a fánkokat úgy, hogy a tábláról levéve, felső felületével lefelé tesszük az olajba és egy mélyedést is nyomunk a közepébe (ide megy majd a lekvár).
Aranybarnára sütjük, és papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki.
A fánkok közepébe lekvárt teszünk és meghintjük porcukorral.
Frissen a legfinomabb, de ha nem fogy el, másnap mikoróban felmelegítve is jó.
Jó étvágyat.