Hozzávalók:
25 dkg száraz bab
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db zeller
ízlés szerint só
ízlés szerint örőlt bors
2 l víz
Gombóchoz:25 dkg krumpli
2 ek liszt
Rántáshoz:3 ek olaj
3 ek liszt
1 mk őrölt fűszerpaprika
2 dl víz
*
Elkészítés:
Szárazbabot elöző éjjel beáztatjuk.
Másnap 2 l vízbe feltesszük főlni, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Zöldségeket megpucoljuk, felkarikázzuk és a levesbe tesszük.
Amíg fől a leves addig elkészítjük a gombócokat.
Krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízbe megfőzzük.
Mikor megfőtt leszürjük, villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet.
Kidolgozzuk és gombocókat formázunk belőle.
Amikor a bab már majdnem teljesen puha, bele keverjük a rántást, beletesszük a gombócokat és még 10-15 percig tovább főzzük.


