Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-2 csapott ek liszt, 2 dl tejföl, 3-4 babérlevél, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, késhegynyi őrölt bors, 1-2 tk őrölt pirospaprika, 2 ek olaj, 1-2 mk só, ízlés szerint.
*
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk, hideg vízbe tesszük. A hagymát felkockázzuk és az olajon üvegesre pároljuk, majd megszórjuk a pirospaprikával és gyorsan elkeverjük. Hozzáadjuk a krumplit és annyi vizet, hogy a krumplit teljesen ellepje. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve puhára főzzük. Eközben tejfölt összedolgozzuk a liszttel és egy kevés vízzel, kézi habverővel simára keverjük – vigyázzunk, ne legyen csomós. Amikor a krumpli már puha, a forró léből egy merőkanálnyit a tejfölhöz keverünk, majd az egészet a forrásban lévő krumplihoz adjuk. Összeforraljuk, forrón tálaljuk. Sült oldalas, vagy fűszeres húsgombóc illik hozzá.
Tipp:
Lehetőleg hosszúkás, keskeny burgonyát vásároljunk hozzá a piacon, vágjuk egyenletes karikákra, így szebb lesz a főzelék és gyorsabban el is készül!