Hozzávalók:
80dkg burgonya
50dkg liszt
2 tk só
1tk olaj
*
Elkészítés:
Én az anyukámtól ismert bakonyi módra készült nyers burgonyából készült krumli gombócot szoktam készíteni.
A Burgonyát megpucolom és lereszelem lehetőleg elég gyorsan kell vele bánni hogy ne barnuljon meg, majd beleteszem a sót és a lisztet hogy jól gyúrható tésztát kapjak.
Közben a vízet felteszem forralni egy fazékban, ebbe is teszek sót és pici olajat.
A Tésztából lisztes kézzel gombócokat formálok és ha felforrt a víz a lobogó forró vízben kifőzöm.
Amikor a víz tetejére feljönnek a gombócok akkor jó. hideg vizes edénybe szoktam kiszedni és leöblíteni, majd tálalható a finom sültekkel, pörkölttel.
Tipp :
Néha van hogy megmarad héjában főtt burgonya, akkor ezt sem dobjuk ki, megpucoljuk áttörjük sóval liszttel ugyanígy ízesítjük esetleg tehetünk bele 1 tojást és gombócokat formálunk majd ugyan így kifőzzük .