Krompirusa Pita *

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tészta:
50 g finom liszt
1-2 kávéskanál só
2 evőkanál olaj
langyos víz
Töltelék:
2 kg krumpli
só,bors
1 fej vöröshagyma-amit megdinszteltünk olajon
Öntet: 1-2 dl víz-forró, 1 kávéskanál só

*

Elkészítés:

1.Lisztet, sót, vizet és az olajat összekeverem és elkezdem dagasztani a tésztát .Úgy emlékszem sacc. fél deci víz jó volt, de ránézésre kell beállítani, hogy szép ruganyos legyen, ne morzsálódjon, ne ragadjon.
2.Ezután 1 óráig folpackba tekerve hűtőben pihentetem (folpack nélül kiszárad). Nyújtófával kinyújtom  jó vékonyra (közben lisztezem, ha szükséges) és beolajozom, hogy (megintcsak) ne száradjon ki. A tésztát most rakjuk át egy nagy konyharuhára, vagy asztalterítőre,20 percig pihentessük.
3.Ha ügyesek voltunk, akkor egy ruganyos tésztát kaptunk, amit középről kifelé haladva, alá-alányúlva egész vékonyra, átlátszóra ki tudunk húzni a nyújtófával elért átmérő akár háromszorosára is. Ha itt-ott kiszakad az se baj, mert úgyis többször átfordítjuk majd.
4.Máris lehet pakolni a tölteléket(kruplit lereszeljük,sózzuk,borsozzuk…és a dinsztelt hagymát hozzákeverjük-mindig nyomkodjuk meg a krumplit szórásnál, mert levet ereszt) kb. ujjnyi vastagságban a tészta szélétől olyan távolságra, hogy még kényelmesen rá tudjuk fordítani azt, aztán a konyharuha segítségével még gördítünk rajta kettőt-hármat.
5.Végül tepsibe (tortaformába) tekerjük (középről kifelé), 180 fokon aranybarnára sütjük majd az öntetett ráöntjük és vissza a sütőbe pár percre,majd kivesszük és tepsivel leboritjuk 10 percre. Tradícionálisan  ivójoghurttal (tekući jogurt) fogyasztjuk… 🙂 Jó étvágyat!