Hozzávalók:
3 kg uborka
5 ek só
5 ek rétesliszt
1 csokor friss kapor, vagy ha már nincs, akkor 1 cs. szárított kapor
forróvíz
5 literes üveg
1 közepes fej fokhagyma
*
Elkészítés:
Az uborkát alaposan megmossuk, körömkefével jól megsikáljuk.
Ezután a megmosott uborkát forró vízbe beáztatjuk 10-15 percre. (A víz olyan forró legyen ami a csapból jön.)
Amíg az uborka ázik az üveg aljába beletesszük a kaprot, majd leöblítjük az uborkát és az üvegbe tesszük úgy, hogy a két végét levágjuk és négybe bevágjuk, mint ahogy nyáron is csináljuk. A fokhagymagerezdeket félbe vágjuk és minden sor után teszünk az uborka közé, amíg el nem fogy. Amennyiben szükséges faspatulával (gyógyszertárban lehet kapni pár forintért) rögzítjük a tetejét, beleszórjuk a 5 evőkanál sót és a 5 evőkanál réteslisztet és felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi, majd félre tesszük a konyhapultra 3-4 napig.
Amikor az uborka színt vált kisebb üvegekbe tesszük, és a levet rászűrjük a tetejére. Egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk minden üvegre, lezárjuk és a helyére rakjuk.
Azért szeretem ezt a receptet, mert nem kell hozzá napfény nem kell dunsztolni mégis tökéletes lesz, az uborka roppanós marad, télen pedig visszahozza a nyár ízét.