Kovászos uborka télre

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Kata Boszi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

10

Előkészítési idő (perc)

70

Sütési / főzési idő (perc)

00

Nehézség

Könnyű

Recept leírás:

Hozzávalók:

10 db nagyobb befőttesüveg (720 ml), 2 csokor friss kapor, 3 kg uborka, 3 fej fokhagyma, kb. 3 liter víz, 3ek só.

*

Elkészítés:

Az üvegeket alaposan kimossuk mosószeres vízzel, majd egy nagyobb fazékban vizet forralunk, és az üvegeket, és külön a tetőket 1-1 percre a forró vízbe tesszük, majd szájukkal lefelé fordítva egy tiszta törölgető ruhára helyezzük őket.
Az uborkákat is alaposan megmossuk, a két végét levágjuk, majd mindkét végük felől félig bevágjuk.
A fokhagymákat megtisztítjuk, a kaprot megmossuk.
A vizet felforraljuk, a végén beletesszük a sót, és feloldjuk benne.
Elkezdjük az üvegekbe pakolni a belevalókat, alulra néhány szál kapor, erre jönnek az uborkák, majd néhány gerezd fokhagyma.
Az időközben langyosra hűlt sós vízzel feltöltjük az üvegeket, a kupakok alá egy darabka fóliát teszünk, és alaposan lezárjuk az üvegeket.
Utána sötét, hűvös helyre tesszük őket, fejjel lefelé fordítva.
Legjobb a pince, vízóra akna, de jobb híján én most a spájzba, a polcok alá raktam.
Egy hét után vissza lehet fordítani őket, akkor már látszik is, hogy egy kicsit zavaros lesz a lé, mivel a lezárt üvegekben a tejsav-baktériumok hatására megindul a kovászolódás (fermentálódás).
3 hónapig nem szabad az üvegeket felnyitni, és utána is csak óvatosan, mert némelyiknél előfordulhat, hogy spriccelni fog a lé kifelé.
Ha tovább hagyjuk, nem fog ártani, csak még finomabb lesz.
(10 db 720 ml-es üveg, 70 perc + érlelés).