Hozzávalók:
1 kg kovászolni való uborka(5-6 cm-es)
1 nagy csokor kapor
só ízlés szerint
víz
kenyér
*
Elkészítés:
A uborkákat nagyon alaposan megmosom, egy teljesen új dörzsi szivaccsal kicsit meg is dörzsölöm, hogy teljesen tiszta legyen. A végeit levágom és keresztben bevágom úgy, hogy egyik oldaláról a közepéig, majd a másik oldaláról egyet fordítva rajta szintén a közepéig. Elkészítem a sós vizet, ehhez a mennyiséghez kb. 1,5 liter kell. Sót érzésre, kóstolásra teszek bele, az a tapasztalatom, hogy inkább kicsit sós legyen a lé, mert az uborka akkor lesz ízletes. Jártam már úgy, hogy féltem a sótól, csak keveset tettem bele, és bizony sótlan lett a végén az uborkám. Az üveg aljára teszek kenyeret, 2 szeletet, egyből öntök rá sós vizet, hogy ne legyen merev, így könnyebb rárakni az uborkákat. Ezután sorban az üvegbe rakom az uborkákat, közé teszem az alaposan megmosott kaprot. Felöntöm sós vízzel és tetejére is teszek kenyeret, ide általában a kenyér végét(felénk dumónak mondják) teszem. Az üveget egy műanyag tálba állítom, hogy a kifolyó lé abba folyjon, tetejét kistányérral fedem be, majd az erkélyre teszem, olyan részre, ahol meleg van, de nem tűzi azért a Nap. Általában 3-4 nap alatt elkészül, attól függ, mennyire van meleg.