Hozzávalók:
2 kg uborka
3 gerezd fokhagyma
1 db szőlőlevél
1 db meggyfa levél
1 kis csokor borsikafű
pár szál kapor
2 db babérlevél
2,5 ek só
1 szelet kenyér
víz
1 db 3 literes üveg
kistányér
*
Elkészítés:
Az uborkát jól megsikáljuk, többször leöblítjük.
A fokhagymát megpucoljuk, a leveleket, kaprot, borsikafüvet megmossuk, lerázzuk a vizet róluk.Ezeket mind a tisztára mosott üveg aljára rakjuk.
Az uborkák két végét levágjuk, majd bevágjuk őket, kétszer félbe, de nem teljesen, tehát úgy, hogy egyben maradjanak.
A bevágott uborkákat sorban belerakjuk állítva az üvegbe. Tetejére tesszük a sót, vizet öntünk rá, hogy a só lemenjen az uborkák között.
Rátesszük a szelet kenyeret, majd teljesen feltöltjük vízzel az üveget.
Kistányért teszünk az üvegre és napos helyen 4-5 napig érleljük napos helyen.
Miután az uborkánk kész, kivesszük a kenyeret, kiszedjük egy tálba az uborkákat, leöblítjük.
A levét leszűrjük és frissen tartó dobozba rakjuk, ráöntjük a leszűrt levet, lezárjuk a Mindennapi Szögletes dobozt vagy Frisstálat és betesszük a hűtőbe.
A kiöblített üvegbe is visszatehetjük és lekötve az is mehet a hűtőbe, de az elég nagy helyet foglal, ezért én mindig tálba vagy dobozba teszem el a kész kovászos uborkát.