Hozzávalók:
3 kg kovászolni való uborka
1 db. kenyér sarka
Meleg víz,só (literenként 1 púpos evőkanálnyi)
1 csokor kapor
1 db közepes nagyságú krumpli
néhány szem,egész kömény és fekete bors
*
Elkészítés:
Az 5 literes üvegbe kb.3 kg uborka fér.Nagyon alaposan megmosod,kezeddel a vízben átdörzsölöd,meleg vízzel öntöd fel,minden liter vízhez 1 enyhén púpos evőkanál só,az üveg aljára kapor,rá az uborka,néhány szemes bors,pár szem egész kömény ( a bors,kömény elhagyható aki nem szereti ),2 db.krumpli meghámozva,megmosva,cikkekre vágva,ezt közé rakod,a meleg sós vizet ráöntöd,a tetejére száraz kenyér sarka,kis tányér,2-3 nap múlva leveszed a kenyeret,ha már a leve savanyú és fehéres,ezután 1-2 nap és kész.