Hozzávalók:
A nagy 5 literes üveg…
3 kg 12 cm-es uborka
só
megyfa , szőlő-levél, kapor, ha már van zöld szőlő az is
1 nagy szelet lángon megpirított kenyér
*
Elkészítés:
Az uborkákat alapos megmosás után …
levágjuk a két végét, be vágjuk az uborka 3 részén….régen soha nem tudtam miért 3-ba van vágva, ….mert 3 párnácskája van az uborkának ott a legvastagabb.
üvegbe rakjuk ,
tetejére tesszük a leveleket, a szőlőt, kaprot, annyi kanál sót ahány literes az üveg
Lezárjuk a pirított kenyérrel….és egy kistányérral az üveg száját.
Napra tesszük érlelni…2-3 nap alatt készen van a finom ropogós uborka
az uborkákat kivéve átszűrjük a levét, az egészet visszapakoljuk és hidegen tartjuk amíg el nem fogy. Ajánlatos azonnal beszerezni a következő adaghoz valót.