Kovászos rozskenyerem

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Haladó

Kovászos rozskenyerem

Kovászos rozskenyerem

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

·         30 dkg világos rozsliszt
·         20 dkg fehér tönkölyliszt vagy sima liszt
·         2,5 dl langyos víz
·         2 tk só
·         1 tk cukor (xilit) én most malátával készítettem
·         2 dk élesztő
·         15 dkg aktív etetett kovász
·         4 ek kefír
·         8 dkg napraforgómag + a szóráshoz

*

Elkészítés:

A kovászt 1 órával a sütés előtt kiveszem a hűtőből. A szükséges kovászt felhasználom majd a sütéshez, a többihez (a maradékhoz) teszek ismét 3 ek lisztet + 3-4 ek vizet. Jól elkeverem, és kinn hagyom kb 5-6 órát vagy addig, amíg gyöngyözni nem látom. Átkeverem és lezárva a hűtőbe teszem a következő felhasználásig. Majd ezt ismétlem.
A langyos cukros vízben elkeverem az élesztőt, majd a kenyérsütőbe teszem. Ráöntöm a kovászt és a kefirt, az összekevert 2 féle lisztet, amibe a sót elkevertem. Elindítom a dagasztást és a sípszónál beleszórom a magot. Se kemény se puha nem lesz a tészta inkább tömör hatású.
Kelesztő tálba teszem, és 2 órát kelesztem letakarva meleg helyen. Átgyúrom, megformázom, papírral bélelt 29 cm-s formába teszem. Tetejét bevagdosom, vízzel lekenem, vagy permetezem, maggal megszórom, és 1 órát kelesztem.
Előmelegített sütőben 170 C°-n légkeveréssel az alsó rácson 60 percet sütöm. Ha nagyon pirulna, papírt teszek rá.
Figyeld a géped mert nehezen dolgozik a tésztával. Lehet, hogy segítened kell.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Kovászos rozskenyerem