Hozzávalók:
• 3,4 dl víz
• 2 ek olaj
• 2 tk só
• 40 dkg kenyérliszt BL 80 (vagy BL55 + 1 tk sikér)
• 10 dkg graham liszt (vagy tk. tönköly liszt)
• 2 ek burgonyapehely
• 2 tk búzakovász (por)
• ½ ek árpamaláta
• 1 dkg élesztő
• 3 ek búzakorpa (el is maradhat)
Aki igényli tehet bele 1 tk őrölt köményt.
*
Elkészítés:
Az összes anyagot a felsorolás sorrendjében a kenyérsütőbe pakolom, és bedagasztatom a tésztát. Egy kellemesen képlékeny, selymes tésztát kell kapni.
Kelesztőbe teszem, és 2 órát kelesztem, majd jól átgyúrom, és szép gömbölyűre formázom. Átteszem a tésztát a sütőpapírral bélelt edénybe, amiben sütni fogom.
A tészta közepébe merőlegesen belenyomok egy fakanál nyelet (mint a fánknál) és ezt a lyukat addig tágítom finoman, míg egy 8-10 cm Ǿ olajozott pohár belefér. Ezt a poharat addig hagyom a tésztában, míg duplájára nem nő a tészta, ez ismét 1 óra. A tészta tetején 4 db vágást ejtek.
A sütőt előmelegítem 200C°-a. A poharat nagyon óvatosan mozgatva eltávolítom, és a sütőedény tetejét jól belocsolom vízzel, lefedem vele a tésztát és tolom befelé a sütőbe. Fedetten sütöm 30 percig és fedetlenül még 20 perc vagy addig, amíg szép barnás színe nem lesz a kenyérnek. A sütőből kivéve lepermetezem vízzel és rácson hagyom kihűlni.
Csodálatos ízű kenyér!

