Kovászos korong kenyerem

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Haladó

Kovászos korong kenyerem

Kovászos korong kenyerem

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

•    3,4 dl víz
•    2 ek olaj
•    2 tk só
•    40 dkg kenyérliszt BL 80 (vagy BL55 + 1 tk sikér)
•    10 dkg graham liszt (vagy tk. tönköly liszt)
•    2 ek burgonyapehely
•    2 tk búzakovász (por)
•    ½ ek árpamaláta
•    1 dkg élesztő
•    3 ek búzakorpa (el is maradhat)
Aki igényli tehet bele 1 tk őrölt köményt.

*

Elkészítés:

Az összes anyagot a felsorolás sorrendjében a kenyérsütőbe pakolom, és bedagasztatom a tésztát. Egy kellemesen képlékeny, selymes tésztát kell kapni.
Kelesztőbe teszem, és 2 órát kelesztem, majd jól átgyúrom, és szép gömbölyűre formázom. Átteszem a tésztát a sütőpapírral bélelt edénybe, amiben sütni fogom.
A tészta közepébe merőlegesen belenyomok egy fakanál nyelet (mint a fánknál) és ezt a lyukat addig tágítom finoman, míg egy 8-10 cm Ǿ olajozott pohár belefér. Ezt a poharat addig hagyom a tésztában, míg duplájára nem nő a tészta, ez ismét 1 óra. A tészta tetején 4 db vágást ejtek.
A sütőt előmelegítem 200C°-a. A poharat nagyon óvatosan mozgatva eltávolítom, és a sütőedény tetejét jól belocsolom vízzel, lefedem vele a tésztát és tolom befelé a sütőbe. Fedetten sütöm 30 percig és fedetlenül még 20 perc vagy addig, amíg szép barnás színe nem lesz a kenyérnek. A sütőből kivéve lepermetezem vízzel és rácson hagyom kihűlni.
Csodálatos ízű kenyér!

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Kovászos korong kenyerem