Hozzávalók:
1 1/2 literes üveg
1/2 kg káposzta
só
viz
egy darab kenyér (anyám szerint csak fehér kenyér jó kovászolni, ez alpesi rozskenyér darabbal készült)
*
Elkészítés:
A káposztát tetszőlegesen feldaraboljuk és az üvegbe tuszkoljuk:))
készítünk egy adag jó sós vizet és ráöntjük a káposztára.
a végén beletesszük a kenyeret és meleg helyre tesszük.
Amikor elkészült, kb. 4-5 nap,kidobjuk a kenyeret (esetleg korábban is kodobhatjuk) a levét leszürjük, hogy az esetleges kenyér darabokat eltávolítsuk, majd újra visszaöntjük a káposztára. Hűtőszekrényben tároljuk.
A lét felhasználhatjuk további kovászoláshoz, én paprikát készítettem vele, vagy levesek savanyítására is.
Életmód táborban voltam, ahol makrobiotikus étrend volt és egyik nap az ebédhez kovászolt káposzta volt. Nekem nagyon ízlett,
Anyám mindig saját maga készíti a savanyú káposztát, csak a káposztát csíkokra vágja és a són kívűl babérlevelet és köménymagot is tesz bele, a módszer ugyanez.