Hozzávalók:
2 db 1,5- 2 kg között lévő közözött sonka
főtt tojás
zöldségek ízlés szerint: saláta, paradicsom, erős paprika, uborka, zöldhagyma
ecetes torma
*
Elkészítés:
A kötözött sonkát alaposan megmosom, én nem szoktam beáztatni, mint azt már olvastam pár helyen, felteszem főni, annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje. 4 órán át, lefedve, lassú tűzön főzöm, majd amikor egy hússzúvégű, kétágú villa már a közepéig könnyen belemegy, akkor jó. A főzővizében hagyom kihűlni, egészen addig, amíg a víz teljesen elhűlt. Ha hirtelen vesszük ki a forró vízből és szobahőmérsékletre kerül, összeugranak a rostok, rágós lesz a sonka. Így a rostok szép lassan hűlnek ki, a sonka zamatos lesz. Miután kivettem a kihűlt főzővízből, leveszem róla a hálót és szorosan frissen tartó fóliába csomagolom, így teszem hűtőbe, legalább egy éjszakára. Ezután szépen lehet szeletelni.