Hozzávalók:
4 db érett, édes körte (lehetőleg Vilmos)
1 púpozott ek cukor (méz vagy édesítő)
1/2-1/2 mk őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt színes borskeverék
1 csapott kk só
2 dl főzőtejszín
1 tk liszt (gluténmentesen: rizsliszt)
5 dkg reszelt márványsajt
3 dkg vaj
egy maréknyi pirított mandulaforgács
*
Elkészítés:
Édes is, sós is, kellemesen pikáns a márványsajttól, és az én egyik nagy kedvencem.
Bár, amiben sajt van, az nálam mindig jöhet!
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, húsukat kisebb kockákra vágjuk, egy fazékba tesszük, felöntjük 10 dl vízzel.
A fahéjjal, szegfűszeggel, borssal fűszerezzük, a cukorral, sóval ízesítjük, nagy lángon felforraljuk.
Majdnem teljesen lefedve 20 perc alatt puhára főzzük.
Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a liszttel elkevert tejszínt, besűrítjük 1-2 perc alatt.
A tűzről levéve beleszórjuk a sajtot, hagyjuk felolvadni.
Ha kell, még megízesítjük.
Tálaláskor pirított mandulaforgáccsal szórjuk meg.