Hozzávalók:
6 kg körte
3 l viz
1,5-2 kg kristálycukor
szegfűszeg izlés szerint
egész fahéj (elhagyható)
*
Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, négyfelé keresztben elvágjuk.
Odatesszük egy hatalmas edényben a vizet főni, belerakjuk a cukrot és a fűszereket.
Amikor forr, akkor a körtéket belerakjuk.
Addig hagyjuk főni, amig a körte széle üveges nem lesz, akkor kiszedjük és forrón a befőttes üvegekbe rakjuk.
Lefedjük és másnapig száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
TIPP : a meghámozott körteszeletekre citromlevet csurgatunk, hogy ne barnuljanak be.
Citromsavat is használhatunk, vagy a cukros vizbe öntjük a kifacsart citrom levet.
Ha nem akarjuk nagyon édesre a befőtt levét, akkor készithetjük kevesebb cukorral is.
Ebben az esetben a befőttre tegyünk egy késhegyni szalicilt vagy citromsavat a tartósitás végett.