Hozzávalók:
1 db (bio) citrom
4 darab nagyobb Alexander körte
10 dkg cukor
6-8 szem szegfűszeg
kisujjnyi fahéj
15 dkg étcsokoládé
5 dkg vaníliás porcukor
2 dl tejszín
1 ek. pirított mandulaforgács
*
Elkészítés:
A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, héjából kétujjnyit lehántunk, levét kinyomjuk, átszűrjük, és 2 liter vízzel együtt akkora fazékba töltjük, amekkorában a körték éppen elférnek.
A kemény, de érett, lehetőleg azonos nagyságú körtéket megmossuk, száruk épségére ügyelve meghámozzuk, majd azonnal a citromos vízbe tesszük, hogy meg ne barnuljanak. A vízhez adjuk a cukrot, a szegfűszeget, a citromhéjat, fahéjat, valamint – ha szükséges – még annyi vizet, amennyi a körtéket teljesen ellepi.
Mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük őket (12-15 perc), a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd 3-4 órára (akár egész éjszakára) betesszük a hűtőbe.
Tálalás előtt a körtéket rácsra emeljük, lecsepegtetjük, aljukról levágunk egy vékony szeletet, hogy ne billegjenek, majd lapos tálra ültetjük őket.
A csokoládét forró vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük, hozzáadjuk a porcukrot és a tejszínt, folyamatosan keverve felolvasztjuk. Bevonjuk vele a körtéket, és azonnal tálaljuk, mert a hideg-meleg összhatás teszi jellegzetessé, különlegessé. Mandulaforgáccsal, citromfű levelekkel díszíthetjük. További kényeztetésképpen édes ostyát, rolettit, tejszínhabot kínálhatunk mellé.
Lajos Mari receptje