Hozzávalók:
· 20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55)
· 20 dkg elő tészta (alább leírva)
· 2 dl langyos víz
· 1 dkg friss élesztő
· 1,3 dl víz
· 2 evőkanál olaj
· 30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)
· 4 dkg búzakorpa
· 2 teáskanál só (ha lehet tengeri)
*
Elkészítés:
· 20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55)
· 20 dkg elő tészta (alább leírva)
· 2 dl langyos víz
· 1 dkg friss élesztő
Ezeket az anyagokat a kenyérsütőbe rakom, és jól összekevertetem (kb 10 p). Elvégezhető kézzel, fakanál segítségével is, nokedli sűrűségűnek kell lennie. A kikapcsolt gépben hagyom és többszörösére futtatom ez (kb 2 ó). Ez után mérek a gépbe még további anyagokat:
· 1,3 dl víz
· 2 evőkanál olaj
· 30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)
· 4 dkg búzakorpa
· 2 teáskanál só (ha lehet tengeri)
Beindítom a kenyérsütő dagasztás programját és 20 perc alatt készre dagasztom a tésztát. Egy nagyon kellemes tapintású se kemény se puha tésztát kell kapni. Langyos helyen letakarva 1 órát kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, és jól átgyúrom a tésztát úgy, hogy közben egy vastag hurkát készítek belőle, melyet darabolok 12 egyenlő részre (kb 92- 95 gr /db). Gömbölyítem mindegyiket és sütőpapírral bélelt fedeles tepsibe teszem, egymástól egy kicsit távolabb, mert meg fognak nőni. Letakarva hagyom 1 órát kelni, vagy amíg a zsemle nagyságot el nem éri(nem a felfújt zsemle nagyságát kell elérnie!). A sütőt előmelegítem 230 C°-ra, a tepsi tetejét bespriccelem bőven vízzel és fedetten sütöm a zsömiket 30-35 percig és fedetlenül további 10 percet, vagy míg a kellő színt el nem éri. Ha összenőttek, akkor óvatosan még melegen elválasztom egymástól és rácson hagyom véglegesen kihűlni. Ha kihűlt fagyasztható és 1 hétig tárolható.
Elő tészta: a leírt adag többszöri sütésre elegendő mennyiség. Én fagyasztani szoktam, alacsonyabb kerek gyümölcsös joghurt dobozba, aminek teteje van, általában 20-25 dkg – s kiszerelésben. Amikor szeretnék sütni, előtte kiveszem, és a konyhában hagyom felolvadni.
Hozzávaló
· 60 dkg liszt sima
· 4 dl víz
· 1 ek olaj
· 1 tk só
· 1,5 tk cukor
· 1 dkg élesztő
Elkészítése az elő tésztának.
Dagasztóba teszem az összes anyagot és bedagasztom addig, míg egybeálló tésztát kapok. A konyhába hagyom jól megkelni, majd frissen tartó fóliával jól lefedem, és a hűtőbe teszem. Másnap kiveszem és a dagasztóval addig forgatom, míg egybeáll a tészta, mérve 20 – 25 dkg-s adagokban fagyasztom.


