Hozzávalók:
A hozzávalókat 10-12 literes bográcsra, vagy fazékra adom meg:
A bográcsba belefér 3 kiló köröm, fül, farok, fejhús, vegyesen. Ehhez 1 kiló hagyma, 1 fej fokhagyma, fél-fél kiló paprika, paradicsom, 1 cseresznyepaprika, vagy őrölt csípős paprika, 2-3 evőkanál őrölt csemege paprika, só, bors, köménymag, néhány babérlevél, friss petrezselyem, és bazsalikom levelek. Ha nincs friss, akkor szárított fűszerek, és a paprika, paradicsom helyett használható lecsó is. Szükség van még kevés vörös, vagy fehérborra is, amiben a végén hozzáadott őrölt paprikát felkeverjük. Ha nagyobb mennyiség van, a főzés közben a szakács elfogyaszthatja. Egészségére!
*
Elkészítés:
A hús, illetve a köröm feldolgozásával kezdünk.
Meg lehet kérni a hentest is, hogy aprítsa a körmöt a megfelelő állagúra.
Otthon ugyanis némi gyakorlat szükséges hozzá.
Meg éles kés, esetleg bárd.
Nem mindegy, hogy a körmöt hogy szedjük szét.
Tanácsos a körme felől, hosszában kétfelé vágni, és látva a csontok ízületeit, olyan helyen elvágni, ahol a csontok csatlakoznak egymáshoz.
( Lehet, hogy nagyon szájbarágósnak tűnik a leírás, de szeretném, ha kezdők is eligazodnának az írásomon.
) Ha a körmöket szétkapjuk, a többi husit feldaraboljuk, mossuk át.
A hagymát, nem muszáj nagyon apróra vágni, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétesik.
A fokhagymát is elég, a kés lapjával megnyomni.
Paprikát, paradicsomot is felvágni, és nekikezdhetünk a főzésnek.
Ha van füstölt szalonna, annak a zsírján lehet pirítani a hagymát.
Ha nincs, akkor mindenképp a sertészsírt javaslom.
Ehhez az ételhez nem illik az étolaj !
Még a hagyma pirítására sem.
A hagyma ha megüvegesedik, mehet hozzá a fokhagyma, majd köménymag.
Hozzáadhatjuk a körmöket is.
Kicsit együtt pirítjuk, és mehet bele a többi húsféle is.
Beletesszük a paprikát, paradicsomot, kevés sót, a babérleveleket, a csípős paprikát, és a zöld fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ezután, ellenőrzés mellett főhet hosszú ideig.
Az ellenőrzésre szükség van, mert a bőrös hús, könnyebben odatapad a bogrács aljára.
Ha felforrt, kóstoljuk meg.
Van egy trükk, amit kezdő bográcsos koromban tanultam, egy öreg birkapásztortól.
A fakanállal felkevert szaftot, magasabbról egy kanálba csorgatva, a csorgás közben meghűl, így fújás nélkül kóstolható, minden veszély nélkül.
Ezután, már csak arra kell várni, hogy a köröm megpuhul.
Többen reklamálhatnak !
Hol piros paprika?
Most jön !
Ezt is öreg barátomtól tanultam, hogy ha bográcsost csinálok, a végén adom hozzá az őrölt paprikát, kevés vörös, vagy fehér borban feloldva.
A bor savtartalma, a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja.
Az őrölt borsot is hozzátéve, nagyon rövid ideig hagyjuk még rotyogni, és kész a pöri.
Főzhetünk hozzá krumplit, de legjobban a reszelt, házi tarhonya illik hozzá.
Megeheted, akár foszlós, puha kenyérrel is.
Jó étvágyat !
A körömpöriről szóló blogomban kerekebb történettel, több képpel találkozhatsz : http://gasztropajtibogracsa.
blogspot.
hu/2013/03/ha-disznot-leveszed-labarol-koromporkolt.
html
