Körmös birkapörkölt

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

120

Nehézség

Könnyű

Recept leírás:

Hozzávalók:

5 kg. birkahús,
3 kg. sertésköröm,
2 kg. vöröshagyma,
10 dkg. füstölt szalonna,
1 kanál zsír,
6-8 gerezd fokhagyma,
3-4 paradicsom,
3-4 zöldpaprika,
1 db. csípős paprika,
3 kanál őrölt fűszerpaprika
só,
1 kiskanál szemes bors,
1 kiskanál köménymag,
kis csokor kakukkfű,
2 dl. száraz vörösbor.

*

Elkészítés:

A szalonnát kockákra vágjuk, kevés zsíron üvegesre sütjük.
A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta.
Először a feldarabolt körmöt, majd a lefaggyúzott birkahúst hozzáadva, addig pirítjuk, míg a hús enyhén elfehéredik.
Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el.
A hús is enged kevés lét !
Az apróra darabolt paprikát, és a paradicsomot is a bográcsba tesszük.
Lassú tűzön főzzük, időnként megforgatva a bográcsot.
Nem kavarjuk !
Hozzászórjuk a szemes borsot, (ha őrölt borsot használunk, később adjuk hozzá, mert a bogrács aljára éghet ) a félbevágott kicsumázott csípős paprikát, a szétnyomott, felaprított fokhagymát és az összekötözött kis csokor kakukkfüvet is a bográcsba tesszük.
Mikor felforrt, kóstoljuk meg.
Ízesíthetjük kevés sóval szükség szerint.
Ha kell a főzővizet pótoljuk időnként !
Amikorra a köröm csontjairól kezd lefőni a hús, addigra fő meg a birkahús is.
Kóstoljuk meg mindkét húsfélét is!
Amikor úgy érezzük elkészült a hús, kivesszük a kakukkfű csokrot, elkeverjük vörösborban az őrölt pirospaprikát, amit kevés főzőlével temperálunk, majd hozzákeverünk a pörköltünkhöz.
Ha egyneművé válik a pörkölt szaftja, tálalhatjuk.