Kondorosi betyárleves pulykával

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Könnyű

Kondorosi betyárleves pulykával

Recept leírás:

Hozzávalók:

2 kis fej vöröshagyma,
60 dkg. filézett pulyka felső comb,
2 db. sárgarépa,
1 db. petrezselyem gyökér,
1/4 zeller,
3 db. krumpli,
1/2 citrom leve,
2 nagy kanál tejföl,
10 dkg. mangalica szalonna,
1 dl. félédes fehérbor,
1 kávéskanál őrölt csemegepaprika,
1/2  csípős, zöld hegyes paprika,
Friss tárkony, és petrezselyem zöld.

*

Elkészítés:

A Rózsa Sándor tiszteletére megrendezett Kondorosi Betyár Napok volt a leves apropója.
Az apró kockákra vágott megpirított mangalica szalonna zsírján megfonnyasztottuk a vékony csíkokra vágott hagymát, majd a felkockázott húst is hozzátéve fehéredésig pirítottuk. Felöntöttük a borral, majd meghintettük paprikával, és annyi vizet töltöttünk hozzá, amennyi bőven ellepte. A félbevágott csípős paprika is a lébe került. Mivel pulykahúst használtunk, nem kellett a hús puhulására annyit várni, mint sertéslapocka esetében, de abból is készülhet a raguleves. Félidőben hozzáadtuk a kockázott zöldségféléket, és a krumplit is, valamint az apróra vágott tárkony, és petrezselyem leveleket. Belefacsartuk fél citrom levét is. Keveset kivettünk e léből, amit csomómentesre kevertünk a tejföllel, majd visszatöltöttük a levesbe.
A leves nagyobb mennyiségben készült bográcsban, de a felsorolt hozzávalókat 4 fő részére adtam meg, az eredeti alkotó elemek arányában.

Kondorosi betyárleves pulykával

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Kondorosi betyárleves pulykával

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!