Hozzávalók:
1 kanál zsír,
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál liszt,
1-2 csipetnyi fűszer
(só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt köménymag)
néhány babérlevél,
kevés friss petrezselyem.
*
Elkészítés:
A legegyszerűbben elkészíthető levesek egyike.
Ez egy rántott alapleves, ami több levesnek, például a csorgatott tojásleves alapja is.
A zsírt felforrósítom, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, és a szétnyomott fokhagymát.
Enyhén megpirítom, majd a lisztet hozzáadva kis lángon, zsemleszínű rántást készítek.
A tűzről levéve, folyamatos keverés mellett ( vigyázva le ne égjen ) őrölt pirospaprikát adok hozzá.
Tovább keverem, és annyi vizet teszek hozzá, amennyit szeretnék.
Ha sűrűbbre szeretném csinálni a levest kevesebbet, ha lazábbra, akkor többet.
Megfűszerezem, kevés babérlevelet adok hozzá, és felforralom.
Kész is a leves.
Lehet pirított kenyérkockákkal, vagy kiflivel tálalni, de állandó keverés mellett lazán felvert tojást is belecsorgatni.
Adható hozzá buggyantott tojás is.