Hozzávalók:
1 kg hordós káposzta
75 dkg sertéslapocka(vagy comb is lehet)
1 szál Gyulai lángolt kolbász
20 dkg rizs
25 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
1 ek. zsír
3 dl tejföl + a tálaláshoz
só
bors
*
Elkészítés:
A kockára vágott szalonna zsírját kisütöm, a pörcöt kiszedem, teszek még hozzá 1 ek. zsírt, beleteszem a kockázott hagymát és megdinsztelem.
Ráteszem az apró kockákra vágott húst, lepirítom, amíg kivilágosodik, majd sózom, borsozom, felengedem kevés vízzel és fedő alatt, a vizet időnként pótolva puhára párolom. Ez kb. 1-1,5 óra, hústól is függ.
A rizst szokásos módon megpárolom.
Ezután következik az étel összerakása. Egy nagy, szögletes jénaiba(aminek teteje is van), teszek egy sor hordós káposztát, kb. az egész 1/3-át, erre a rizst felét, majd hús felét, szaftjával együtt, arra rakom a karikára vágott kolbász felét és a tejfölnek szintén a felét. Ekkor jön még egy sor, káposzta, rizs, hús, kolbász, tejföl és a tetejére a maradék káposzta.
A jénait befedem a tetejével és előmelegített sütőbe, közepes hőfokra teszem, 3/4 óra alatt elkészül, összesülnek a hozzávalók.
Miután kihűlt tejföllel meglocsolva, és a szalonna pörcökkel megszórva tálalom.