Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg puha vaj, vagy margarin
1 kk. só
3 dkg élesztő
1 db tojás
1 dl tej
1 tk. cukor
5 dkg szeletelt Gyulai marha vastag kolbász
20 dkg reszelt sajt
1 tojássárgája a kenéshez
*
Elkészítés:
A tejben elkeverem a cukrot, meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, a tetejét megszórom kevés liszttel és felfuttatom. A lisztet megsózom, majd összegyúrom a puha vajjal, vagy margarinnal, a tojással és a felfuttatott élesztővel. Ha szükséges még pici langyos tejet teszek hozzá, közepesen lágy tésztának kell lennie. A tésztát jól kidolgozom, letakarva hagyom pihenni 20 percig. Ezután vékonyra nyújtom, megszórom a reszelt sajttal, annyi sajtot hagyok, amit a tetejére szórok majd. Ekkor feltekertem a tésztát, mint amikor kakaós csigát készítek, lenyomkodom kb. 2 cm-esre és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Kivajazott tepsibe rakom a pogácsákat és hagyom kelni fél óráig. Ekkor megkenem tojássárgával, mindegyikre teszek egy vékony szelet kolbászt és megszórom reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten aranybarnára sütöm. Kiváló sör vagy borkorcsolya, de tejjel, teával is nagyon finom reggeli vagy uzsonna.