Hozzávalók:
A tésztához:
3,5 dl tej
1 dl víz
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
60 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
A tésztarétegek közé:
10 dkg vaj
5 evőkanál ola
A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg tejföl
20 dkg füstöltkolbász
1fej lilahagyma
A lekenéshez:
1 tojás
1 evőkanál víz
szezám/lenmag/mák
*
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk és összekeverjük az olajjal. felhasználásig félre rakjuk. A lisztet dagasztótálba tesszük, közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd felöntjük a meglangyosított tejjel. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson, ez körülbelül 15 perc.
Ezalatt elkészíthetjük hozzá a tölteléket. A kolbászról lehúzzuk a héját, majd apró kockákra vágjuk a lilahagymát is…Végül összekeverjük őket a mascarponéval és a tejföllel. Félre tesszük.
A tészta minden hozzávalóját a dagasztótálba tesszük a kovászos liszt mellé, és jó alaposan kidagasztjuk. Nagyon lágy tésztát kapunk, amit 3 részre osztunk.
Nagyon jól belisztezett munkafelületen nagyon vékonyra nyújtjuk. Az első lapot megkenjük a vajas olaj felével, tocsogni fog, de a végeredmény igazolta, hogy tényleg így kell és valóban ennyi. Rátesszük a második réteget.Rákenjük a kolbászos tölteléket.Befedjük a harmadik réteggel, amit szintén meglocsolunk a vajas keverék másik felével.
Jön a hajtogatás. A felső részt középre hajtjuk.
Majd az alsó részt is. Aztán a bal oldalt behajtjuk a tészta közepéig.
Majd a jobb oldalt szintén.
Én itt sodrófával kicsit, nagyon óvatosan lelapítottam, így a tészta középen összezáródottSütőpapíros, magas peremű kerámia sütőbe rakjuk, a tetejét pizzavágóval keresztben és átlósan is bevagdaljuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük..A tetejét lekenjük a tojás és víz keverékével végül szezámmaggal megszórjuk. 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.