Hozzávalók:
25 dkg Gyulai kolbász
15 dkg húsos szalonna
30 kg tarkabab
1 nagyobb krumpli
2 babérlevél
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
5 dkg liszt
2-3 dl tej
bors ízlés szerint
kevés cukor
ecet
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom.
A beáztatott babot, a kolbászt, a szalonnát együtt felteszem főni. A babérlevelet és fokhagymát is beleteszem, sózom, borsozom.
Amikor a bab félig megfőtt, hozzáteszem a kockára vágott krumplit és együtt főzöm készre.
Elkészítem a habarást. A tejfölt elverem a liszttel, kicsit felhígítom tejjel. A habarásba szedek a levesből (hőkiegyenlítés), így öntöm a leveshez, majd jól összeforralom. Ekkor teszek még bele borsot és egy kevés cukrot, mert minden ételbe, amit ecettel ízesítünk kell egy kevés cukor is, az ízek egyensúlya miatt.
Tűzről leveszem és kevés ecettel savanyítom. A kolbászt a leves után mustárral esszük meg.


