Hozzávalók:
Közepes fej vöröshagyma
20 dkg, füstölt kolbász
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt pirospaprika
5 szem közepes méretű krumpli
2 tv paprika
ízlés szerinti mennyiségben (1, 2 vagy 3) chli paprika
1 közepes paradicsom
1 teáskanál szárított oregano
só
Csipetkéhez:
10 dkg. liszt
1 tojás
*
Elkészítés:
A kolbászt a fazékba tesszük, állandóan kevergetve megvárjuk, míg elkezdi a zsírját engedni.
Ekkor hozzátesszük a kokára vágott vöröshagymát, s tovább kevergetjük.
Így megspóruljuk a plusz zsiradék hozzáadását.
Jöhet hozzá az apróra vágott fokhagyma, kicsit azt is megkapatjuk, de vigyázzunk, ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
Elkeverjük az őrölt paprikával, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, karikára vágott paprikákat, chilipaprikát, és felöntjük vízzel.
Tehetünk még kis kockákra vágott sonkakockákat, vagy húsos szalonnát is bele.
Megsózzuk.
A főzés vége felé adjuk hozzá az apró kockákra vágott paradicsomot és az oreganot, majd a csipetkéket.
Amíg a levesünk fő, elkészítjük a csipetkét: a lisztből, tojásból kemény tésztát gyúrunk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva a tésztabucit, azokat lisztbe forgatjuk.
Egy tiszta konyharuhára lecsipegetjük a tésztát, s addig hagyjuk száradni, amíg a krumplink megfő.