Hozzávalók:
40 dkg Gyulai kolbász
20 dkg füstölt húsos szalonna
1/2 kg tarkabab
4 babérlevél
6 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
15 dkg liszt
2-3 dl tej
1 kk. pirospaprika
bors ízlés szerint
kevés cukor
kevés ecet
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom. Kb. 3 liter vízbe odateszem főni a babot a kolbásszal és a szalonnával együtt, hozzáteszem a babérlevelet a fokhagymát. Borsot, sót teszek még bele. Amikor megfőtt a bab elkészítem a habarást. A tejfölt elverem a liszttel, szórok hozzá egy kevés pirospaprikát, kicsit felhígítom tejjel. A habarásba szedek a levesből(hőkiegyenlítés), így öntöm a leveshez, majd jól összeforralom. Ekkor teszek még bele borsot és egy kevés cukrot, mert nagymamámtól tanultam, hogy minden ételbe, amit ecettel ízesítünk kell egy kevés cukor is, az ízek egyensúlya miatt. Miután levettem a tűzről kevés ecettel ízesítem. A kolbászt a leves után tormával, mustárral, puha kenyérrel esszük meg.