Hozzávalók:
1/2 kg száraz tarkabab
15 dkg húsos füstölt szalonna
3 szál sárgarépa
3 szál fehér répa /gyökér/
1 db zeller gumó
zeller zöld
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 szál parasztkolbász
2-3 kávéskanál pirospaprika
só
őrölt fekete bors
fokhagyma granulátum
A leves betéthez:
liszt
tojás
só
A fűszerek Toldi Fűszer termékek: www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
Előkészítés: A babot előző nap beáztatjuk. A hagymákat apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk. A kolbászt karikára vagy fél karikákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk.
Elkészítés: A szalonnát egy fazékban kipirítjuk, rátesszük a hagymát, fokhagymát. Pár percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről,hozzá adunk 2-3 kávéskanál pirospaprikát és felöntjük vízzel. Beletesszük a babot, fűszerezzük sóval, ételízesítővel, őrölt borssal. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és készre főzzük. Ha a bab megpuhult beletesszük a kolbászt, és csipetkét vagy apró galuskát főzünk bele. Tálalásnál tejfölt adhatunk mellé.