Hozzávalók:
1,5 kg. bőrös hasaalja szalonna,
500 g. kolbászhús,
nagy szemű só, őrölt bors, mustár.
*
Elkészítés:
Legegyszerűbb úgy elkészíteni, hogy hentesnél veszünk bekevert kolbászhúst, vagy egy szál sütni való kolbászt, amit kifejtünk a bélből, és ezt tesszük a szalonna egyik oldalára, és erre felgöngyöljük a szalonnát.
Ezt utána átkötözzük, és lefóliázott tepsiben előmelegített sütőbe tesszük.
Megsütjük, a végén a fóliát levesszük, majd kicsit váruk, hogy hűljön, és úgy könnyebben szeletelhető.
Ha magunk szeretnénk elkészíteni a kolbászhúst, itt a gyulai módra készített házikolbász receptje : 10 kiló darált sertéshúshoz, melynek 40%-a szalonna, 22 deka só, 22 deka őrölt pirospaprika (édes, és csípős ízlés szerint) 1 fej fokhagyma darálva, vagy szétnyomva, köménymag egészben, kb.
1 dekányi, bors ízlés szerint.
Mikor megsült, a kötözőzsineget levágjuk, megvárjuk, hogy meghűljön, és felszeljük.
a húsvéti asztal dísze lesz.