Hozzávalók:
4 db sertésláb (köröm)
fél sertésfej füllel együtt,
1 db sertésszív, (tehető hozzá nyelv is)
1 kg sertésbőr,
kevés füstölt lapocka, vagy comb,
1 kg sárgarépa,
fél zeller,
5 fej hagyma,
3 fej fokhagyma,
2 kisebb csilipaprika,
1 kis tasak fekete bors,
só ízlés szerint, de minimum 6 evőkanálnyi.
*
Elkészítés:
A hozzávalókat szőrtelenítjük, (ha szükséges gázláng felett leperzseljük a körömről, és a fejről ) többször átöblítjük.
A szívet kettévágjuk, a billentyűket levágjuk.
Annyi hideg vízben feltesszük főni, ami éppen ellepi.
Ha felforrt, a vizet leöntjük, és most már bővebb lében tesszük fel ismét.
A vízbe szemes fekete borsot, és sót teszünk.
Mikor felforrt, a habját leszedjük, majd takaréklángon, órákig főzzük.
Vigyázzunk, ne forrjon, csak gyöngyözzön a víz !
Közben időnként a keletkező habot, ismét leszedjük.
Mikor a fejről kezd leválni a hús, hozzáadjuk a zöldségféléket, amit előre darabokra vágtunk, a hagymát, a fokhagymát.
Adhatunk hozzá 1-2 csilipaprikát is, ami enyhén csípőssé teszi.
Főzhető bele kevés zöldpaprika is, de attól zavarossá válhat a lé, ha túlfő.
Beletesszük a füstölt combot, vagy lapockát is, és addig főzzük, míg a répa megpuhul.
Feltétlenül kóstoljuk meg, mert ha szükséges, sózhatjuk még.
Csinálhatunk próbát is, ha keveset kiveszünk a léből, és azt hűtőbe tesszük.
Ha megszilárdul, akkor jó a kocsonyánk.
Levesszűrővel, mindent kiveszünk a léből, és hagyjuk kihűlni.
Ha jól dolgoztunk, a csontokról minden lefőtt, így könnyen fel tudjuk szeletelni, és elosztani az előre elkészített edényekbe a lábat, a fejhúst, a szívet vagy nyelvet.
Minden tálba teszünk egy darab répát is, és mindegyikbe jusson füstölt hús is.
Ez talán a legnehezebb feladat, hogy mindent igazságosan osszunk el.
A fazékban lévő alapléről, a zsiradékot távolítsuk el!
Kanállal, vagy merőkanállal a tetején úszó zsiradékot könnyen le lehet szedni, de ha szükséges, használhatunk itatóspapírt is.
A kiadagolt szilárd alapanyagokra merőkanállal rászedjük a már kicsit hűtött lét, és hűvös helyen hagyjuk, hogy megdermedjen.
A hagymát, fokhagymát, a borsot, csak ízesítésre használtuk, azt ne tegyünk az edényekbe.
Szokásomhoz híven, most is külön bejegyzésben foglalkozok a kaocsonya készítésével, amit itt elolvashatsz: http://gasztropajtikonyhaja.
blogspot.
com/2014/01/kocsonya-szilveszterre.
html