Hozzávalók:
1 kg bőrös kocsonyahús -házi ( füstölt csülök, köröm, farok, fej, fül, bőrke)
400 g füstölt sovány sertéshús vagy -nyelv
200 g füstölt sertéshús (comb, csülök, köröm)
4 közepes fej hagyma
2 szál petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
cseresznyepaprika
*
Elkészítés:
A húst éjszaka hideg vízbe áztatjuk , másnap friss vízben felteszem főzni.(6-8 literes fazékba tesszük )
* A hagymák héját alaposan megmossuk, de nem hántjuk le, mert ettől lesz szép tüzes a kocsonya színe! A petrezselyemgyökereket,sárgarépát megtisztítjuk, 20-22 cm-es darabokra vágjuk, felső, vastagabb részüket félbe-negyedbe szeljük. A fokhagymafejeket megmossuk, egyszerűen kettévágjuk. A cseresznyepaprikát teatojásba/-gömbbe zárjuk.
*Annyi hideg vizet öntünk a húsra, hogy 3-4 ujjnyira ellepje (elfőtt levét utólag nem szabad pótolni!). Felforraljuk, habját szitakanállal leszedjük , azután hozzáadunk a hagymákat, a fokhagymát, a teatojást , petrezselyemgyökeret és a sárgarépát. Félig lefedve, szelíd, éppen csak gyöngyöző forralással 3-3 1/2 órán át vajpuhára főzzük. (Készíthetjük kuktában is, a sípolástól számítva kb. 1 óra.)
*Amikor készre főtt a kocsonya,leszedem a zsírját kanállal,majd egy kis lábasba teszem.3-4 kisebb zuzott fokhagymát megpiritok benne és 1 kis k.kanál őrölt piros paprikával meghintem.A készre főtt kocsonyába öntöm,majd hagyom 5 percig főni és leveszem a tűzről!
*A húsféléket kisebb darabokra vágjuk-bontjuk, és arányosan elosztva mélytányérokba vagy kisebb-nagyobb tálakba tesszük. Tetejükre merünk annyi lét, hogy az többé-kevésbé ellepje,
és hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. és hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. és hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. és hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. és hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljukés hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
*Édesanyámtól tanultam!