Kocsonya

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

360

Nehézség

Könnyű

Kocsonya

Recept leírás:

Hozzávalók:

4 darab nyers disznókorom félbevágva
2 fustolt disznókorom félbevágva
1 nagyobb fustolt csulok
1 kg disznócomb
2 marék só, egy evokanál egészbors, 5-6 babérlevél
1 nagy fej fokhagyma – megpucolva, a gerezdek félbevágva,  plusz pár gerezd lereszelve
Egy húszliteres fazék

*

Elkészítés:

A kormoket megpucoljuk. Mivel én nagyon szeretem a cupákosat, alaposan megtisztítottam mindent, egy borotvával alaposan leborotváltam, nehogy szoros legyen. A fazékba rakjuk, beletesszuk a fustolt csulkot is. Rászórjuk a sót, az egész borsot, a fokhagymát és a babérlevelet.  Felontjuk hidegvízzel, olyan jó félig, háromnegyedig. Felforraljuk, vigyázzunk, hogy ne forrjon sokáig, nehogy zavaros legyen, nagyon lassú tuznél fozzuk, éppen csak gyongyozzon. Két óra fozés után beletesszuk a disznócombot is és legalább még négy órát fozzuk. A fozés ideje így osszesen hat órára nyúlik.
Én eddig mindig kitettem éjjelre a balkonra, reggel egészben leemeltem róla a zsírt, picit folmelegítettem és lefejtettem a színhúst és a boroket a csontokról.
Anyósomtól tanultam, hogy a tányérokat, tálakat, amibe a kocsonyát szedjuk majd, jó alaposan kikenjuk reszelt fokhagymával, arra jon a hús, majd a finom tiszta lé.
Ma újított a párom, hozott egy vékony slagot, átszipákolta a levet egy másik edénybe, a zsíros lotty megmaradt a fazékban, nagyon szép, zsír nélkuli kocsonyánk lett.
Ebbol tizennégy félliteres tányérka és három muanyag tál lett. Nekunk ez fél adag, karácsonyra dupla adagot fozok, szereti nagyon a család minden tagja, leszámítva az unokákat, ok rá sem néznek:))
Friss kenyeret és ecettel ízesített lilahagymát kínálok hozzá. Jó étvágyat kívánok!

Kocsonya

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Kocsonya