Hozzávalók:
3 köröm, feldarabolva(lehet egy füstölt is)
1/2 kg sertéscomb egyben
fél zacskó szemes bors
2 fej fokhagyma
1 ek. pirospaprika
só ízlés szerint
2-3 csöves erős paprika
*
Elkészítés:
A körmöket alapos tisztítás után a hússal együtt felteszem főni 5 liter hideg vízben.
Amikor felforrt lehabozom, hozzáteszem a sót, a szemes borsot, a fokhagymát, a pirospaprikát, az erős paprikát és nagyon lassú tűzön főzöm 4 órán át.
Én nem teszek a kocsonyába se zöldséget, se ételízesítőt, de még vöröshagymát sem. Így szeretem natúr, csak fokhagymával, borssal, erős paprikával. Kevés pirospaprikát a színe miatt teszek bele.
Amikor már leválik a hús a körömről, leszűröm a levet egy másik edénybe, hagyom leszállni. A húsokat feldarabolom, elosztom a tányérokba és rászedem a levet. Miután lehűlt és beállt, evés előtt leszedem róla a tetején megdermedt zsiradékot, hogy csak a tiszta lé maradjon.