Knédli *

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Krisztina

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl langyos víz
1 tk só
1 mk cukor
2 ek olaj

*

Elkészítés:

Az összes alapanyagot egy tálba mérem, majd kézzel egynemű, lágy tésztát dagasztok belőle, ez legalább tíz perc, meg kell vele dolgozni,hogy igazán jó legyen. A tésztát vékonyan bekenem olajjal vagy olvasztott vajjal, majd meleg helyen egy órán át kelesztem letakarva.A megkelt tésztát átgyúrom, hengerré nyújtom 3 hosszúkás rudat (veknit) vagy négy kisebb gombócot formázok belőle.Letakarva kelesztem őket 10 percig.Összeállítom a gőzölőedényt: két ujjnyi vízzel feltöltök egy fazekat, a közepére egy kisebb jénait (vagy tortakarikát, befőttes üveget, akármit) teszek, felforralom a vizet.A jénai, tortakarika, stb. tetejére egy sütőpapírral fedett tortaforma alját teszem, amire rápakolom a gombócokat.Lefedve, kis lángon, 15-20 percig fedő alatt gőzölöm. Közben nem emelgetem a fedőt.
Ha kész, leveszem a fedőt, óvatosan kiemelem a knédliket. Amikor langyos,éles késsel vagy cérnával felszeletelem és azonnal tálalom.
Tipp:A knédli mártásos, szaftos húsokhoz, vagy egyszerű pörkölthöz is kitűnő.
Sertéssült vörösboros mártással,dinsztelt káp,knédlivel *
A sertéscombot (tarja is lehet)megtűzdeltem fokhagymával,sóztam,borsoztam,kakukkfűvel megszórtam,majd tepsibe raktam és egy kis vízet öntöttem a tepsibe,majd lefedve készre sütöttem.A húsit kivettem a tepsiből,majd a gázra tettem és öntöttem bele kb 2 dl vörösbort és forraltam míg egy kissé besűrűsödött.Tettem hozzá egy kis lisztet,(de lehet tejszínnel is sűriteni, bor helyett)és kicsit még főztem.A kész mártásba tettem egy kis darab vajat és szitán át öntöttem,hgy sima mártást kapjak.A káposztát legyalultam,sóztam , 1 ek,zsírt tettem a tepsibe,majd a káposztát. A káposztára szórtam egy kis cukrot és fedő alatt készre pároltam*többször megkevertem.A készre párolt káposztát meglocsoltam egy kis ecettel.
Jó étvágyat Kívánok!

Knédli *