Klasszikus képviselőfánk

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

80

Nehézség

Nehéz

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tésztához:
10 dkg margarin
1 dl víz
12 dkg liszt
3 tojás
Krémhez:
4 tojás
1/2 l tej
2 cs.  vaníliás cukor
20 dkg cukor
7 dkg liszt
13 dkg cukor
3 dl habtejszín
5 dkg cukor cukor
1 cs. habfixáló
vaníliás porcukor a szóráshoz

*

Elkészítés:

Én mindig előbb  a krémet készítem el és hűtőbe teszem dermedni.
A tojásokat szétválasztom, a sárgákat egy lábosba teszem,  hozzáadom a cukrot felét,  a vaníliás cukrot, jól kikeverem. Ezután jön hozzá a liszt, ekkor egy sűrű massza lesz, jól elkeverem, majd fokozatosan felhígítom a tejjel. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Nem szabad egy pillanatra sem abbahagyni a keverést, mert nagyon könnyen leég.
A tűzről levéve óvatosan hozzákeverem a cukor másik felével  keményre vert tojásfehérje habot. Amikor kihűlt hűtőbe teszem.
Ezután kezdek hozzá a tésztához.
Egy lábosba felteszem a vizet forrni, amikor forr  beleteszem a zsiradékot, összeforralom. Egyszerre hozzáöntöm a lisztet, keverem  2-3 percig, amíg elválik az edény falától és szépen összeáll a massza. Ekkor leveszem a tűzről és várok kicsit, hogy hűljön, azután  egyenként belekeverem a  tojásokat. Az elején kicsit nehéz keverni, de aztán könnyebb lesz,  géppel is ki lehet keverni, úgy még  könnyebb.
Miután az összes tojást beledolgoztam egy kanállal tepsibe halmozom a tésztát, kis távolságra egymástól, jó nagy diónyi adagokat. A tetejüket csúcsosra igazítom.
Előmelegített, forró sütőbe teszem, tetejüket vízzel megspriccelem. Miután megsültek a fánkok, kicsit lejjebb veszem a hőmérsékletet és még hagyom picit pirulni, mert a krém könnyen  eláztatja a gyenge tésztát, tehát jó ha roppanósra sül.
Amikor kiveszem a tepsiből azonnal levágom a tetejüket egy recés késsel, hogy kijöjjön a gőz a fánkokból, így nem puhul meg  a tészta. Ezután már  hamar kihűl. A krém közben jól lehűlt, betöltöm a fánkok aljába, ha kell kikaparom a benne lévő  hártyát, hogy még több krém férjen bele.
A habtejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval, a krém tetejére halmozom, arra jön a kalapja, amit vaníliás porcukorral szórok meg.