Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg margarin
1 dl víz
12 dkg liszt
3 tojás
Krémhez:
4 tojás
1/2 l tej
2 cs. vaníliás cukor
20 dkg cukor
7 dkg liszt
13 dkg cukor
3 dl habtejszín
5 dkg cukor cukor
1 cs. habfixáló
vaníliás porcukor a szóráshoz
*
Elkészítés:
Én mindig előbb a krémet készítem el és hűtőbe teszem dermedni.
A tojásokat szétválasztom, a sárgákat egy lábosba teszem, hozzáadom a cukrot felét, a vaníliás cukrot, jól kikeverem. Ezután jön hozzá a liszt, ekkor egy sűrű massza lesz, jól elkeverem, majd fokozatosan felhígítom a tejjel. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Nem szabad egy pillanatra sem abbahagyni a keverést, mert nagyon könnyen leég.
A tűzről levéve óvatosan hozzákeverem a cukor másik felével keményre vert tojásfehérje habot. Amikor kihűlt hűtőbe teszem.
Ezután kezdek hozzá a tésztához.
Egy lábosba felteszem a vizet forrni, amikor forr beleteszem a zsiradékot, összeforralom. Egyszerre hozzáöntöm a lisztet, keverem 2-3 percig, amíg elválik az edény falától és szépen összeáll a massza. Ekkor leveszem a tűzről és várok kicsit, hogy hűljön, azután egyenként belekeverem a tojásokat. Az elején kicsit nehéz keverni, de aztán könnyebb lesz, géppel is ki lehet keverni, úgy még könnyebb.
Miután az összes tojást beledolgoztam egy kanállal tepsibe halmozom a tésztát, kis távolságra egymástól, jó nagy diónyi adagokat. A tetejüket csúcsosra igazítom.
Előmelegített, forró sütőbe teszem, tetejüket vízzel megspriccelem. Miután megsültek a fánkok, kicsit lejjebb veszem a hőmérsékletet és még hagyom picit pirulni, mert a krém könnyen eláztatja a gyenge tésztát, tehát jó ha roppanósra sül.
Amikor kiveszem a tepsiből azonnal levágom a tetejüket egy recés késsel, hogy kijöjjön a gőz a fánkokból, így nem puhul meg a tészta. Ezután már hamar kihűl. A krém közben jól lehűlt, betöltöm a fánkok aljába, ha kell kikaparom a benne lévő hártyát, hogy még több krém férjen bele.
A habtejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval, a krém tetejére halmozom, arra jön a kalapja, amit vaníliás porcukorral szórok meg.